Ortopediske hjelpemidler skreddersydd etter dine behov

06 januar 2022
Maria Laugesen

editorial

Ortopediske hjelpemidler kan være relevante for deg som sliter med funksjonsnedsettelse og/eller smerter på grunn av sykdom, skader eller annet. I dag er det mulig å få produsert skreddersydde hjelpemidler som både kan gjøre hverdagen enklere og redusere smerter på samme tid.

Profesjonell produksjon av ortopediske hjelpemidler

Produksjonen av ortopediske hjelpemidler er selvsagt en oppgave for spesialister med viten innen kroppens anatomi og bevegelser, men selvfølgelig også innen ingeniørområdet. Derfor er det gjerne et samarbeid mellom forskjellige spesialister som anvendes til denne oppgaven.

Hos Trøndelag Ortopediske Verksted er det ortopediingeniører og ortopediteknikere som jobber med å utforme, fremstille og tilpasse ortopediske hjelpemidler for brukere som har disse behov. De har den nødvendige erfaring og kompetanse til å håndtere langt de fleste ortopediske hjelpemidler.

Ettersom det finnes forskjellige typer av hjelpemidler, er deres ingeniører og teknikere delt ut på spesialiserte faggrupper som ortoser, fottøy eller proteser der der jobber på en tverrfaglig måte.

image

Hvem kan det være relevant for?

Ortopediske hjelpemidler er beregnet for de som har varig funksjonsforstyrrelse i støtte- og bevegelsesorganene. De kan i noen tilfeller anvendes for behandling i bestemte situasjoner, men ellers anvendes det primært ved varige funksjonstap.

Hjelpemidlene kan deles inn i tre hovedgrupper: fotens hjelpemidler, ortoser og proteser. Disse egner seg hver især for forskjellige behov, og dekker hver over en lang rekke forskjellige ting.

En av de vanligste diagnosegrupper som benytter ortopediske hjelpemidler er f.eks. cerebral parese, der korsett eller ankel-fot-ortoser ofte brukes. Ved diabetes er det risiko for å utvikle redusert følelse og feilstillinger i føttene, og derfor kan det bli behov for fottøy, ortoser, såler eller lignende ortopediske hjelpemidler.

Også personer med hjerneslag, polio eller dysmeli kan få behov for ortopediske hjelpemidler av en eller annen type. Og hos https://www.tov.no/ blir det selvfølgelig utformet fullstendig individuelt for å dekke den enkeltes behov.